Захищеність дитини в інтернеті під час карантину





 Анастасія Дьякова радниця з питань безпечного інтернету для кожної дитини, засновниця Патронатної  служби віце-прем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації України
   Основні питання виступу:
1. Новітні ризики для дітей в інтернеті.
2. Які кроки важливо зробити родині, щоб під час карантину діти були у безпеці.
3. Як, про що та коли говорити з дитиною про онлайн-безпеку.
4. Як сімейна угода допоможе дитині перебувати в інтернеті безпечно.
5. Чи гарантує фізична безпека реальну безпеку дитини.






Пам'ятка для захисту від кібербулінгу

ü  Здійснюйте батьківський контроль. Робіть це обережно з огляду на вікові особливості дітей (для молодших – обмежте доступ до сумнівних сайтів, для старших – час від часу переглядайте історію браузеру).
ü  Застерігайте від передачі інформації у мережі. Поясніть, що є речі, про які не говорять зі сторонніми: прізвище, номер телефону, адреса, місце та час роботи батьків, відвідування школи та гуртків – мають бути збережені у секреті.
ü  Навчіть критично ставитися до інформації в інтернеті. Не все, що написано в мережі – правда.     Якщо є сумніви в достовірності – хай запитує у старших.
ü  Розкажіть про правила поведінки в мережі. В інтернеті вони такі самі, як і в реальності, зокрема, повага до співрозмовників.
ü  Станьте прикладом. Оволодійте навичками безпечного користування інтернетом, використовуйте його за призначенням, і ваші діти робитимуть так само.
ü  Якщо дитина потерпає від знущань кібербулера, їй буде дуже складно зізнатися у цьому батькам чи ще комусь. На це є декілька причин:
       страх, що дорослі не зрозуміють сенсу проблеми;
       страх бути висміяним через буцімто незначну проблему;
       страх бути покараним чи що постраждає хтось рідний за «донос» на булера, особливо, якщо цькування зайшли далеко і дитина під контролем агресора;
       страх з'ясувати, що «сам винен» і знущання цілком справедливі.
ü  Як бачите, в основі всіх причин мовчання лежить страх за себе чи близьких. У свою чергу це є наслідком заниженої самооцінки.
ü  Боротьбу з кібербулінгом ускладнює безкарність в інтернет-просторі, коли кожен може видати себе за будь-кого, не відповідаючи за наслідки дій. Найкраще що можуть зробити батьки та вчителі – виховувати в дитині упевненість в собі, розказувати їй про небезпеку, будувати довірливі відносини. Тоді у разі виникнення такої негативної ситуації хлопчик чи дівчинка одразу ж звертались по допомогу дорослих, або ж не реагували на негатив.





Коментарі

Популярні публікації