СЕЕН-практики


Стратегії швидкої допомоги програми СЕЕН





Під час вчиступу на онлайн-толоці Віра Грузова, керівниця соціального напрямку Центр практики усвідомленості Mindspot розповіла про стратегії швидкої допомоги програми СЕЕН (соціально-емоційного та етичного навчання).

      Зокрема поділилася практиками майндфулнес (практики для налаштування себе щодня).

Майндфулнес має три базові компоненти.

1. Це практика про усвідомлене та неосудне проживання власного досвіду
«Усвідомлене — це коли я розумію, що зі мною відбувається, розумію свої почуття, переживання, ситуацію навколо мене, і при цьому неосудно до цього ставлюся. Неосудність — ключове слово для майндфулнес, бо ми звикли засуджувати інших людей, себе і свої почуття», — пояснює Віталій Климчук. 
2. Це практика про проживання теперішнього у кожному моменті
«Ми можемо займатися якось справою, а подумки бути в іншому місці. Коли закінчуємо справу і починаємо те, що планували, у цей момент зазвичай ми думаємо: “А що я робитиму далі?”. Зрештою, ми не живемо у теперішньому. Начебто живемо, але весь час думками десь у майбутньому. Одним з джерел стресу є те, що ми втрачаємо відчуття теперішнього моменту. Майндфулнес-медитація пояснює, як повернути ці почуття», — додає психотерапевт.  
3. Це практика про уважність 
«Уважність до внутрішнього й зовнішнього середовища. Уважність як вміння сфокусувати свою увагу на одній конкретній речі. Уважність — це те, що у нас поступово забирає зовнішній світ, який переповнює нас інформацією. Через це наша увага розпорошується, і ми втрачаємо вміння концентруватися на чомусь одному. Але саме воно дарує нам владу над нашим внутрішнім світом, тому це вміння є дуже важливим і його варто повертати».
Майндфулнес можна практикувати абсолютно по-різному — закривати очі і фокусуватися на диханні чи робити це за чашкою кави, миттям посуду або піднімаючись сходами. Головне — зважати на зазначені вище три компоненти, а разом з цим бути зосередженими на теперішньому моменті, робити це цілеспрямовано, занурюватися у смак або відчуття. 

Коментарі

Популярні публікації